Bárd Ferenc és Mór zeneműboltja, 1900
V. Kossuth Lajos utca 4.

Lajta Béla legelső megvalósult alkotása Bárd Ferenc és Mór zeneműkiadók és kereskedők új üzlethelyiségének a kialakítása volt a Kossuth Lajos utca 4. szám alatti, újonnan kibővített Dreher-palota földszintjén.

A boltberendezés részletképzésének egyik fő ihlető forrását Huszka József előző években megjelent műveinek (Székely ház, Magyar ornamentika) illusztrációs anyaga jelentette. A rajztanár végzettségű Huszka által a sajátosan nemzeti jellegűnek vélt hazai népművészeti, iparművészeti díszítőmotívumokból összeállított gyűjtemények, illetve a motívumok ősi, ázsiai eredetének általa hirdetett elmélete Lechner Ödön századfordulós alkotásai számára is alapvető inspirációt jelentettek. A Kossuth Lajos utcai bolthelyiség egykori földszinti zongorafülkéjének patkóíve, az emeleti mellvédkorlát hullámos rácsa a Huszka által bemutatott székely kapuk formáit, a középső híd fölötti, mára eltűnt ornamentális betét pedig a „Magyar ornamentika” egyik képtábláját, egy ceglédi szűcsmester készítette suba hímzett díszítésén alapuló motívumot idézett. Számos egyéb faragott, festett részlet és – amennyire megítélhető – az üzletbelső összhatása ugyanakkor az art nouveau, a floreális szecesszió ízlésvilágának felelhetett meg. (A patkóív többek között a belga szecessziós építészetnek is kedvelt motívuma volt.) A berendezés erőteljes polikrómiája – állítólag a vörös és zöld színek domináltak benne –, valamint a polcok, székek faragott díszeinek nagyon invenciózus és igényes kidolgozása már a későbbi, jelentősebb műveket előlegezte – a mai világos máz által eltompított, eredetileg szinte grafikai finomságú fafaragás például a Wechselmann-féle Vakok Intézete Mexikói úti főkapuját idézheti fel a szemlélőben.

Vissza a művekhez

Elérhető anyagok

Engedélyezési tervek

BFL_XV_17_d_329_24258 18. f.

Részlettervek

Huszka József: Magyar ornamentika. Bp., 1898. XLIII. t.Huszka József: A székely ház. Budapest, 1895. 41. p.Huszka József: A székely ház. Budapest, 1895. XXI. t.

Tárgyak

Libri Könyvkereskedelmi Kft.Libri Könyvkereskedelmi Kft.

Archív fotók

Ország-Világ, 1902, 291. p.

Sajtóanyag

Magyar Iparművészet, 1904. 42. p.

A mai állapot dokumentációja

Még több kép

A művek teljes listájához klikkeljen ide!